Η γαστροπλαστική Magenstrasse-Mill (M&M) είναι μια σύγχρονη λαπαροσκοπική επέμβαση που δίκαια έχει χαρακτηριστεί σαν η πιό «φυσιολογική» εγχείρηση κατά της παχυσαρκίας. Η εγχείρηση M&M είναι μια εξελιγμένη γαστροπλαστική που αναπτύχθηκε στην Αγγλία από τον Dr. Johnston με σκοπό να αποφευχθούν οι απώτερες επιπλοκές που παρατηρούνται στις παλιότερες επεμβάσεις εξ αιτίας της τοποθέτησης ξένων σωμάτων και υλικών, όπως δακτυλίων σιλικόνης ή συνθετικών πλεγμάτων. Τα ξένα σώματα του στομάχου είναι γνωστό ότι δημιουργούν συχνά (μέχρι και 20%) απώτερες επιπλοκές, όπως ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, έλκη, αιμορραγίες, στενώσεις και διατρήσεις του στομάχου που εμφανίζονται ακόμα και χρόνια μετά την τοποθέτησή τους. Στην γαστροπλαστική M&M γίνεται ένας επιμήκης διαχωρισμός του στομάχου με αυτόματα συρραπτικά εργαλεία χωρίς να τοποθετούνται εμφυτεύματα σιλικόνης ή άλλα ξένα προς τον οργανισμό υλικά. Το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου (80%) απομονώνεται λειτουργικά και το στομάχι παίρνει τη μορφή σωλήνα με χωρητικότητα 100-150 ml. Το απομονωμένο τμήμα του στομάχου μπορεί (A) να παραμείνει στη θέση του ή (B) να αφαιρεθεί ( πλάγια γαστρεκτομή sleeve gastrectomy) ανάλογα με τη επιθυμία του ασθενούς. Επειδή η νεύρωσή του στομάχου διατηρείται αδιατάρακτη,δεν επηρεάζεται η φυσιολογία της πέψης όπως στην περίπτωση του γαστρικού by-pass όπου το στομάχι αδειάζει απ ευθείας στο έντερο, ούτε παρατηρούνται διαταραχές στην απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μετά την επέμβαση η αίσθηση κορεσμού και η πεπτική λειτουργία είναι απολύτως φυσιολογικά. Ο περιορισμός στην κατανάλωση τροφής επιτυγχάνεται χωρίς τη δημιουργία “τεχνητών” στενώσεων, αλλά με πραγματική μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια βάρους. Οι ασθενείς δεν χρειάζονται μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση όπως με το γαστρικό δακτύλιο και δεν παρατηρείται δυσανεξία σε τροφές. Μελέτες δείχνουν ότι η ικανοποίηση των ασθενών από τα αποτελέσματα της εγχειρήσεως είναι μεγαλύτερη από αυτή οποιασδήποτε άλλης επέμβασης. |
Speak Your Mind